Geschiedenis

Als schoonmaker bij een slager in zijn geboortedorp Ter Apel is op vijftienjarige leeftijd Johnny Hemmen begonnen in het slagersvak. Onder het schoonmaken en poetsen werd zijn mening gevormd en die hield in dat het “slagersberoep” duidelijk niks voor hem was.

Maar na verloop van tijd, als hij wat andere klusjes mag doen zoals gehakt doordraaien, af en toe worsten maken, gaat hij z’n mening herzien. De liefde voor het vak ontstaat.

Zijn opleiding aan de M.T.S. geeft hij op. Op de Slagers Vakschool in Groningen geeft hij het startsein voor z’n huidige beroep. Zes jaar opleiding en dan nog een jaar voor zijn ondernemerdiploma. Bij meerdere slagers in de regio leert hij het vak in de praktijk. Zo leert hij van de zelfslachtende slager in Musselkanaal, een keurslager in Emmen en in Winschoten bij een slager met meerdere filialen. Zijn laatste functie in loondienst is die van chef slager.

de toonbank

de toonbank

Inmiddels rijpen de gedachten omtrent een eigen zaak waarin Johnny zijn eigen ideeën kwijt kan. Het is 1993 als hij getrouwd met Jeichien, die in blijde verwachting is, de mogelijkheid krijgt een zaak in Onstwedde over te nemen. Ze nemen het roer over van slager Halmingh op 1 november 1993. Het wordt een spannende tijd voor het jonge gezin, elke dag op en neer reizend van Veendam naar Onstwedde. Een winkel zonder voorzieningen. Geen toilet (even naar de buren), in een kleine kast in de hoek van de winkel wordt koffie gezet. Dat gaat niet langer. En zo verhuisd de familie in februari 1994 naar Onstwedde en betrekt het woonhuis achter de winkel.

Na een aantal maanden ondernemers te zijn geweest worden ze nu ook bewoners van het dorp. Inmiddels in Slagerij Hemmen een begrip in Onstwedde. De inpandige schuur wordt omgebouwd tot een werkplaats waar de ruimte is om zelf producten samen te stellen. Zo worden hier volgens eigen recept de leverworst, bloedworst gemaakt evenals de overige vleeswaren. Personeel wordt aangenomen om hun steentje bij te dragen aan het succes van de slagerij. Een hoogtepunt wordt 1996 als de winkel door de verbouwing een metafose ondergaat dat zich uit in een volledig nieuw aangezicht en interieur waardoor de enigzins verouderde winkel een frisse en bijdetijdse uitstralings krijgt. In april 2010 is er wederom een verbouwing achter de rug… De winkel heeft opnieuw een totale metamorfose ondergaan.